Так, у кожної господині свій ідеал – але ці методи роблять яблучне варення чудовим. Ідеальним: густе – уварювати не потрібно, і істинно-яблучним смаком, що не втрачається, і ароматом.
В міру солодке, але з тонкою – не кислинкою, але яблучним букетом смаку. Який часто зникає при тривалому уварюванні – і варення перетворюється просто на солодкий десерт.
Три нехитрі хитрощі від мудрих господарок: так варити варенням із яблук треба. Як правильно варити повидло із яблук розповідають тут https://flexi.com.ua/?p=7241.
Хитрість №1. Варення краще варити без води
Яблука варимо у власному соку. І зі шкіркою.
Шкірка стане в нагоді: в ній містяться пектини, вона надає густини варенню. Звичайно, і в насінні (оболонках насіння) багато пектину – і якщо ми протираємо надалі варення через сито, серцевину яблук краще залишити. Це на користь густої консистенції та смаку.
А далі: нарізати яблука часточками – дрібніше. Засипати цукром, залишити на кілька годин. Можна ввечері це зробити – і залишити на ніч.
Кількість соку залежить від самих яблук.
Якщо дуже щільні, соку небагато – можна зрушити яблука і плеснути на дно півчашки води – щоб не пригорали.
А от коли яблук почнуть варитись – ось тоді соку буде достатньо напевно.
Скільки цукру потрібно? Усі по-різному варять, на свій смак. Мені подобається співвідношення яблука: цукор 3:1 (на 1 кг цукру 3 кг яблук) – менше цукру. А деяким і 2:1, 1:1 – дуже густе та солодке варення.
При цьому весь цукор додавати відразу не потрібно. Достатньо половини і 2/3 від загальної кількості цукру.
Чому? Він почне карамелізуватись, пригоряти на початку приготування. Варення темніє, втрачає приємний аромат.
До речі. А щоб яблука не темніли сильно – їх можна збризкати лимонним соком.
Хитрість №2. Варення краще довго не варити – втрачається аромат, смак, яблука темніють
Краще варити у кілька підходів – за принципом томатного соусу.
Так, яблука швидко не звариш, але довго (30-40 хв) безперервного варіння – це і клопітно, і смак, аромат впливає.
Повільно доводемо до кипіння, щоб розчинився цукор і варення не пригоріло.
Знімаємо пінку, варемо 3-4 хвилини. Вимикаємо – даю охолонути і знову варемо.
І так 3 підходи – можна і 4 підходи.
І це не марнування часу: довести до кипіння, проварити і відставити. Можна навіть залишити наступного дня: густої консистенції це лише на користь.
А що робити зі шкіркою? Якщо яблука відносно м’які можна залишити як є.
Мені подобається протирати через сито – потім знову проварювати.
Можна пробити блендером – виходить густе повидло. Тільки дуже швидко.
А ще. Якщо не хочеться жодного клопоту – можна яблука запекти. Проварити та подрібнити будь-яким методом: хоч через сито, хоч блендером. Смак та аромат варення відмінний!
Хитрість №3. Варення не потрібно варити на сильному вогні. І довго теж
Яблука не люблять інтенсивного кипіння. Вони люблять повільно нудитися – і швидше при цьому розм’якшуються.
Цим і хороший метод кількох підходів: поки яблука остигають, вони розм’якшуються.
І варення стає густим під дією пектинів. Це набагато ефективніше, ніж варити безперервно.
Ось такі ось нехитрі хитрощі приготування смачного та густого яблучного варення.